Jean Nicot, en fransk ambassadör i Lissabon, spelade en viktig roll i spridningen av snus i Europa. Han
introducerade tobaksplantan till Frankrike och rekommenderade dess användning till den franska
drottningen Katarina de Medici för att lindra hennes huvudvärk. Detta ledde till att snus snabbt blev
populärt i de franska hovkretsarna.
Snus blev snabbt populärt i Europa och nådde även Sverige på 1600-talet. Första gången snus nämns i Sverige är 1637, och användningen spred sig snabbt bland aristokratin. På 1700-talet blev snus ett måste bland aristokratins damer och herrar, och användningen av luktsnus blev en symbol för status och elegans.
Under 1700-talet blomstrade den svenska tobaksindustrin och tobaksodlingar etablerades runt om i landet. På 1800-talet började snusfabrikanter producera olika varianter av snus, och kända varumärken som Röda Lacket och Ettan gjorde sitt intåg på marknaden. Jacob Fredrik Ljunglöf spelade en central roll i utvecklingen av snusindustrin och grundade Europas ledande snusfabrik.
Under 1800-talet började snuset förlora popularitet till förmån för andra tobaksprodukter, men på 1960-talet fick det en återuppryckning när hälsoriskerna med cigarettrökning uppmärksammades. Under 1970-talet introducerades portionssnuset, vilket blev en milstolpe för snusindustrin och ledde till en ökning av försäljningen.
I mitten av 1990-talet utvecklades nikotinpåsar som ett alternativ till snus, utan tobaksblad. Dessa påsar blev populära och lanserades på den svenska marknaden 2002. Idag finns det ett brett utbud av nikotinpåsar med olika smaker och styrkor, vilket har gjort dem till ett populärt substitut för cigaretter och andra tobaksprodukter. Från sina ödmjuka rötter på Hispaniola till dagens moderna nikotinpåsar har snuset och dess varianter en fascinerande historia som speglar människors smak, mode och hälsotrender genom århundradena.